Kaloryczne grzechy Izraela

Najczęściej zdarza się tak, że dopiero na miejscu przekonujemy się, jak bardzo pewnego rodzaju wyobrażenia były mylne i nietrafione. Podróż do Izraela to gwarantowany szok kulturowy, w którym zetkniemy się z kuchnią koszerną i ortodoksyjnym podejściem do spożywania pewnych produktów, jak i pełną wolnością i zachodnimi standardami. Izrael to synonim różnorodności i niespodzianki. Przed podróżą do tego zaskakującego na każdym kroku państwa warto przeprowadzić pewnego rodzaju rozeznanie, by wiedzieć, czego szukać na miejscu, a przede wszystkim – czego skosztować za wszelką cenę!

Słodycze Izraela. Czego koniecznie spróbować? Kuchnia Izraelska

Chociaż daktyle pozostają w rodzinie owoców i nie są wyrobem cukierniczym, w Izraelu plasują się na dość wysokiej półce i traktowane są jako idealna słodka przekąska między głównymi posiłkami. Można je kupić w zasadzie na każdym szanującym się straganie i w zasadzie warto o nich pamiętać w trakcie podróży. Daktyle są źródłem niezbędnych cukrów, a te tutejsze są po prostu przepyszne i jedyne w swoim rodzaju. Choć Izraelczycy nie są jedynym krajem, w którym te owoce cieszą się popularnością, to wiele wskazuje na to, że znajdują się na prowadzeniu ze względu na wyjątkową i wysoką jakość daktyli. Amatorzy słodkości powinni z pewnością skosztować tutejszej chałwy, podawanej w rozmaitych wersjach i konsystencjach. Można je znaleźć w niemal wszędzie w formie niewielkich tortów. Są wyjątkowo dobre i przekonują nawet tych, którzy uparcie twierdzą, że za nią nie przepadają. Idąc dalej, Izrael to także kolebka przepysznych i wartościowych batoników sezamowych z dodatkiem orzechów i z miodem. Warto się w nie zaopatrzyć tuż przed dłuższą wycieczką po kraju, ponieważ dobrze znoszą dające w kość upały i stanowią fantastyczne uzupełnienie kalorii w trakcie intensywnego dnia. Warto również skosztować nieco z arabskich wpływów, które na dobre zadomowiły się w Izraelu, czyli ciasteczek z ciasta filo w formie nitek, znanych również pod nazwą “kadaif”. Ciasteczka wyglądają bajecznie i często są nadziewane owocowymi musami. Izraelskie słodycze to mieszanka wielu kultur, co na szczęście działa na korzyść i sprawia, że w trakcie jednej podróży można delektować się smakami z różnych zakątków globu.