Brązowy ryż – właściwości

Ryż jest najstarszym składnikiem na świecie. Znajduje się on zaraz po kukurydzy i pszenicy. Wyróżniamy wiele odmian ryżu. Wszystko zależy od sposobu uprawy, wielkości ziaren czy koloru. Najczęściej jest spożywany ryż biały. Jednak wiele walorów prozdrowotnych posiada ryż brązowy. Ziarna brązowego ryżu charakteryzują się długim kształtem i brązowym kolorem. Odmiana brązowa to źródło witamin takich jak: B1, B3, B6.

 

Brązowy ryż to bogactwo makro i mikroelementów. Zawiera on wapń, magnez, potas czy selen oraz żelazo. Ryż brązowy jest pozbawiony cholesterolu, laktozy i glukozy. Ryż brązowy posiada dużą zawartość błonnika, magnezu i białka. Ryż brązowy zawiera wiele składników odżywczych. Polecany w przypadku nudności czy biegunki. Posiada duże stężenie witaminy B. Pozytywnie wpływa na regulację ilości cukru we krwi. Dodatkowo otręby ryżowe zawierają ponad 50 przeciwutleniaczy. Ryż brązowy zawiera także witaminę E. Trawimy go powoli, co daje nam uczucie sytości. Ryż brązowy to inaczej pełne ziarno. Należy podkreślić że nie jest on polerowany. Ryż brązowy jest mniej przetworzony. Dodatkowo wolniej się gotuje, jest twardszy. To bezglutenowe zboże. Polecany osobom z nietolerancją glutenu. W 100 g brązowego ryżu znajdziemy blisko 370 kcal. Ryż brązowy jest źródłem węglowodanów skrobiowych. Można powiedzieć, że jest on zdrowszy od ryżu białego.

Właściwości ryżu brązowego

Posiada on właściwości antyoksydacyjne. Ryż brązowy działa ochronnie na enzymy wątrobowe. Brązowy ryż poprawia funkcjonowanie układu immunologicznego. Produkty wykonane z ryżu brązowego są polecane osobom otyłym. Brązowy ryż wymaga dłuższego gotowania. Możemy go podawać do posiłków zamiast ziemniaków. To idealny składnik zdrowych batoników. Ryż brązowy doskonale się komponuje z mięsami, sosami i rybami. Można go również dodawać do sałatek warzywnych.

Czy ryż brązowy może być szkodliwy?

Ryż jest zbożem bogatym w arsen. Jego działanie jest szkodliwe dla niemowląt i małych dzieci. Zawiera on również kwas fitynowy. Dlatego właśnie przez gotowaniem należy go wypłukać na sitku. Długotrwałe płukanie wypłucze wszystkie szkodliwe substancje. Należy przyznać, że ryż brązowy jest na pewno zdrowy. Oczywiście jak wszystkie rzeczy należy go jeść z umiarem. Warto rozszerzać dietę o różne gatunki ryżu. Ryż brązowy jest doskonałym źródłem błonnika. Kiedyś był bardzo popularnym produktem. Ryż brązowy jest na pewno produktem pełnowartościowym. To zdrowy zamiennik ryżu białego. Posiada wyraźny smak. Świetnie komponuje się z daniami warzywnymi, sosami. Ryż brązowy to doskonały wybór. To nie tylko cenny składnik odżywczy. Z brązowego ryżu możemy przygotować mleko ryżowe. Produkt ten jest polecany osobom z nietolerancją laktozy. Za kilogram ryżu brązowego zapłacimy ok. 12 zł. Ryż brązowy możemy kupić zarówno w sklepie ekologicznym. Ryż brązowy jest najmniej przetworzonym ryżem. Ryż brązowy posiada niską kaloryczność. Ryż brązowy polecany jest tak naprawdę dla osób w każdym wieku. Niestety za rzadko gości on w naszej kuchni. Powinien on częściej pojawiać się na naszym stole.