Praca dietetyka

Dietetyk to osoba, która specjalizuje się w kwestiach żywienia, zarówno indywidualnego, jak i zbiorowego. Jego działalność polega na badaniu produktów spożywczych, kontrola jakości danych składników, jak i weryfikacji sposobu przygotowywania posiłków. Jest to tylko część jego pracy. Dietetyk Kielce zajmuje się propagowaniem zdrowego stylu odżywiania, dążąc do zmiany nawyków żywieniowych swoich podopiecznych. Jego rolą jest przestawienie klientom zasad zdrowego odżywania i reguł, których należy przestrzegać, by dieta nie była czymś jednorazowym, a wiązała się z trwałą zmianą.

Osoby, które zajmują się dietetyką, muszą posiadać rozległą wiedzę z biologii, anatomii człowieka oraz psychologii. Trwała zmiana nie polega tylko na ustaleniu diety- jest to proces, który obejmuje poznanie zachowania danej osoby, przekonanie jej do słuszności działań oraz motywować na bieżąco do podtrzymywania zmiany. Musi również znać reakcje organizmu na zmniejszenie lub zmniejszenie porcji spożywanych posiłków.

Kto przychodzi do dietetyka ?

Otyłość w dzisiejszych czasach jest jedną z najpowszechniejszych chorób cywilizacyjnych. Mimo wzrostu świadomości społecznej, która wciąż rośnie, przybywa osób, które mają problemu z nadwagą. Sprawia to, że branża dietetyczna jest w swojego rodzaju rozkwicie. Dietetyk jest osobą, z którego porad korzystają osoby, dla których wygląd jest bardzo ważny, choć nie jest to jedyna grupa jego klientów.
To, jak się odżywiamy, ma wielki wpływ na nasze zdrowie, aktywność, witalność, wydajność. Częstymi pacjentami dietetyków są biznesmeni czy pracownicy korporacji, którzy poprzez siedzący tryb życia, czują że coś zaniedbali i chcą poprawić jakoś swojego życia. Do osób odwiedzających dietetyka należą również sportowcy, kobiety w ciąży, kobiety karmiące albo osoby chore, które muszą zmienić swoje nawyki żywieniowe.

Jak wygląda praca dietetyka?

Rolą dietetyka jest wspomaganie leczenia żywieniowego niektórych chorób. Wyróżnia się ponad 80 chorób, które są spowodowane złą dietą, takie jak: otyłość, choroby układu krążenia, choroby nowotworowe, cukrzyca, czy osteoporoza. Dietetyk, poza udziałem w kuracjach leczniczych, musi prowadzić działalność informacyjną związaną z profilaktyką zdrowotną oraz zachęcają do zmiany swoich nawyków żywieniowych. Praca nad świadomością na temat znaczenia odżywiana w ludzkim zdrowiu jest ciągłym procesem, który angażuje zarówno najmłodszych, jak i dorosłych. Istnieje duża potrzeba informowania o zasadach właściwego żywienia, doboru pokarmów oraz sposobów na przygotowywanie i przechowywanie posiłków.